Vissza a kezdőlapra

Hasznos tudnivalók – Kutya

Kölyök kiválasztása, első lépések

Legkorábban 8 hetes korban (Állatvédelmi törvény szabályozza) hozhatjuk el kiválasztott kutyusunkat az anyja mellől. Ideális esetben 2, 4 és 6 hetes korban elvégezték a kölyök féregtelenítését, ill. már megkapta első oltását is. Amennyiben nem ilyen rendezett körülmények közül származik kedvencünk és az új gazdi viszi először állatorvoshoz, ezeket a teendőket kell pótolni az oltássorozathoz igazítva.
Ha sokat vakarózik, az önmagában a kölyökbunda levedlése miatt is lehetséges, gyakran okozza a bélsár lágysága miatt feltelt bűzmirigy, ill. sajnos bolhás is lehet.

A kölyök bundája, gyakran tele van bolhával, ill. bolhaürülékkel, petével. Súlyosabb fertőzöttség esetén nem elég a bolhák elpusztítása, szükséges a kölyök fürdetése is, hogy a szőrzetét megtisztítsuk. A fürdetéshez speciális bolha ellenes vegyszeres fürdetést és a bőr védekező rendszerét megóvó sampon kombinációját javasoljuk. Enyhébb fertőzöttség esetén elegendő lehet rácseppentő oldattal a bolhák elpusztítása, majd bolhafésűvel a szőrzet alapos tisztítása is. Az általunk javasolt készítményeket megtalálja pet shopunkban, kérdezzen bátran!

Amennyiben kedvencét kerti kutyusnak szánta vagy rendszeresen sétáltatni fogja, a kullancsok elleni védekezés nálunk már egész évben javasolt! A rácseppentő oldatok egyben kullancs ellen is védettséget biztosítanak 4 héten át (28nap), mivel a nyak bőrére cseppentve 48 óra alatt beszívódnak és a keringéssel eljutva a teljes testfelületet védik. Sajnos távol tartó hatást már nem biztosítanak, így a kullancsok befúródhatnak ugyan az állatok bőrébe, de az első csepp vérrel elpusztulnak és a fertőzés átadása előtt leszáradnak, kiesnek a bundából. A kullancsok számos súlyos és veszélyes betegség kórokozóit hordozhatják (babézia, Lyme-kór)! A külső élősködők ellen (kullancsok, bolhák, szúnyogok, legyek, atkák, tetvek stb.) rácsepegtető oldatokkal (4 hetente ismétlendő), ill. hosszabb hatású nyakörvekkel (4-7 hónap, készítménytől függően) védekezhetünk. Új lehetőséget jelentenek a rágótabletták, melyek a bélcsatornából felszívódva fejtik ki hatásukat (nem lehet elhagyni, lerágni és nincs vegyszeres  kontamináció)! Kérje személyre szabott ajánlásunkat a legoptimálisabb választáshoz!

Ha kan kutyust választottunk mindenképpen győződjünk meg róla, hogy mindkét here leszállt a herezacskóba, a hasüregben maradt here (rejtett here) ugyanis idősebb korban daganatos elváltozást mutathat. Egy éves korig injekció kúrával egyes esetekben még segíthetünk, de ha ez nem jár eredménnyel, csak a műtéti eltávolítás marad. Ezek az állatok nem alkalmasak tenyésztésre.

Gyakran találkozunk a has alján megjelenő duzzanattal, a köldöksérv örökletes elváltozás, egyszerű, rutin műtéttel korrigálható.

Teendők 1 éves korig

A fiatal kutyusokat több, nagyon ragályos és agresszív vírus megbetegítheti (parvo, szopornyica, fertőző májgyulladás vírusa stb.), melyek ellen oltás sorozattal alakítható ki védettség. A kölyköket 2-3 hetes időközökkel, legalább 4 oltásban kell részesíteni, hogy ne legyen megbetegedés, tehát 6, 8, 11, és 13 hetes korban. Ezen idő alatt nem találkozhatnak oltatlan ebekkel, ill. nem mehetnek olyan területre, ahol ilyen ebek előfordulhatnak (karantén).

Magyarországon a hatályos jogszabály kötelezi az ebtartókat a kutyák veszettség elleni oltására, minden 3 hónaposnál idősebb kutyát be kell oltani fél év különbséggel kétszer, utána pedig évente egyszer. Amikor befejeződött kedvence fertőző betegségek elleni oltássorozata, akkor megkapja első veszettség elleni oltását 4 hónapos koráig és beültetjük az egyedi azonosító microchipet, majd fél év múlva az oltást ismételjük.

A hatályos magyar, ill. EU-s jogszabályok értelmében fajtól, fajtától függetlenül bármely egyed megjelölhető a nyak bal oldalán a bőr alá ültetett mikrochip segítségével. Magyarországon évente több mint 10000 házi kedvenc tűnik el, a mikrochip és a központi nyilvántartásban hozzárendelt adatok segítségével az elveszett állatok könnyen azonosíthatók és tulajdonosuk gyorsan értesíthető.

A 41/2010. (II.26.) Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról értelmében 2010. 07.01. után „Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet.” Ennek értelmében minden tulajdonos változáskor (adásvétel, ajándékozás) az új kutyust kortól függetlenül kötelező egyedi, mikrochipes jelöléssel ellátni! 2012.08.01-től kezdődően a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók!

A kölyökkorban elvégzett, ismételt féregtelenítéssel mentesítettük kedvencünket a bélparazitáktól, kutyusunk azonban a séták alkalmával porból, más kutyák bélsarából újra fertőződhet, ezért javasolt negyedévente tablettával féregteleníteni (1 tabl./10kg).  A nyári hónapokban  sorba növő kölyköknél  pedig elindul a szívférgesség elleni védekezés, havi egyszeri, kombinált készítménnyel történő féreghajtással!

Összefoglalva:
  • 6 hetes kor parvovirusos bélgyulladás elleni oltás + féreghajtás + rácseppentő oldat (kullancs, bolha)
  • 8 hetes kor kombinált oltás + szükség szerint féreghajtás, karantén
  • 11 hetes kor ismétlő kombinált oltás + rácseppentő oldat, karantén+ szükség szerint szívférgesség elleni készítmény
  • 13 hetes korban lezáró kombinált oltás, egy évre szóló védettséget nyújt, mehetnek sétálni
  • 3-4 hónapos kor között első veszettség elleni védőoltás + microchip beültetés (jogszabályban rögzített) + rácseppentő oldat vagy nyakörv
  • 3-6 hónapos kor között ivartalanítás
  • 5-6 hónapos korban kennel köhögés ellen 2 oltás (kiállításra, iskolába, ill. nagyobb kutyaközösségbe járó egyedeknél javasolt)
  • 7-8 hónapos korban Lyme kór ellen 2 oltás (nem váltja ki a rendszeres kullancs elleni védekezést, vadászó, kiránduló egyedeknek javasolt)
  • 9-10 hónapos kor között ismételt veszettség elleni oltás (jogszabályban rögzített)

Táplálás

Fontos a megfelelő táplálás, egy éves korig alakul ki a megfelelő vázrendszer, immunrendszer, ami meghatározza és megalapozza kutyusunk későbbi egészséges életét. A táplálkozás során szerzett információk fontos részét képezik a szocializációnak, a kölyök megtanulja az ételek ízét, szagát, állagát, így később különbséget tehet a romlott és jó étel között, elkerülhetőek az esetleges mérgezések.

A házi koszt változatos és ízletes, de nehéz kiegyensúlyozottá tenni. Kellő odafigyelés és válogatás szükséges, hogy növekedésben lévő kutyusunknak biztosíthassuk szükségleteit. Alapvetően egyharmad rész fehérje (hal, tojás – nem nyersen, tejtermékek-túró, sajt, joghurt, húsok), egyharmad rész szénhidrát (nem csak tészta, kenyér, hanem pl. rostos rizs, árpa), egyharmad rész zöldség-gyümölcs képezi.
A jó minőségű tápok etetése elsősorban nem a tulajdonos kényelmét szolgálja, hanem alapos dietetikai kutatások alapján összeállítva az állatok teljes értékű táplálását hivatott ellátni. A jó minőségű táp nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat (pl. színezék, tartósítószer), figyelembe veszi az eltérő igényű fajták szükségleteit (kor, méret) és ezáltal egyenletes és zavartalan növekedést tesz lehetővé. Azonos íz, azonos beltartalom biztosítja a kiegyensúlyozottságot, éppen e jó tulajdonságai miatt viszont unalmas.

A jó minőségű tápok etetése elsősorban nem a tulajdonos kényelmét szolgálja, hanem alapos dietetikai kutatások alapján összeállítva az állatok teljes értékű táplálását hivatott ellátni. A jó minőségű táp nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat (pl. színezék, tartósítószer), figyelembe veszi az eltérő igényű fajták szükségleteit (kor, méret) és ezáltal egyenletes és zavartalan növekedést tesz lehetővé. Azonos íz, azonos beltartalom biztosítja a kiegyensúlyozottságot, éppen e jó tulajdonságai miatt viszont unalmas.

Tehát a jó minőségű tápok (pl. Eukanuba, Cibau, Rinti) etetése mellett igény szerint kiegészíthetjük a napi étkezésünknek megfelelően maximum 10% házi koszttal kölyökkutyánk étrendjét! Alapszabály, hogy minden újból először csak keveset, átmenetet biztosítva, ne legyenek hirtelen váltások.

Fél éves korig háromszor, utána egy éves korig naponta kétszer etessünk!

A fogváltás időszakában, 3,5 – 6 hónapos kor között ne adjunk csontot kutyánknak, hogy a kibújóban lévő maradandó fogak sérülését elkerüljük. A fogváltás befejeztével velős csont (marha, sertés lábszár, csülök) adható, de egész életükben tilos adni a szilánkosan törő pulyka és kacsacsontot, ill. csirkét! A csont nem táplálék, nem alkalmas kálcium bevitelre, csak a velő és a porc hasznosítható!                                                                                Amennyiben fél éves kora után a szájüregben a maradandó fog mellett a tejfog is bent marad, a perzisztáló tejfogakat el kell távolíttatni!
Friss víz mindig legyen előtte, de soha ne legyen túl hideg, még a nyári időszakban is könnyen megfázhat a torkuk!

Ivartalanítás

Ha nem tenyészállatnak szánják kedvencüket, akkor legjobb döntés az ivarérés előtt végzett műtét, az oltások befejeztével még 3-6 hónapos korban. Ez a műtét a felelős állattartás egyik első komoly döntése!
Szuka kutyák esetében a tulajdonosok sokszor ivartalanítás előtt még szeretnék, hogy egyszer elljen kutyájuk, mert az „jó neki”. Ez tévhit! Időben végzett műtéttel elkerülhető a nem kívánt szaporulat (túlnépesedés, kóbor állatok), a kan kutyák évente kétszeri „támadása”, ill. kutyánk egészsége szempontjából legfontosabb, hogy kizárható bizonyos végzetes, hormonális hátterű betegségek kialakulása (gennyes méhgyulladás, petefészek- és méhdaganatok), ill. minimálisra csökkenthető a kockázatuk (rosszindulatú emlődaganatok).

Kan kutyák esetében az ivartalanítással megelőzhetőek a here rosszindulatú elváltozásai (hasüregben maradt, rejtett here esetében mindig kialakul), a prosztata megnagyobbodása és gyulladása, ill. az ivartalanított egyedek nyugodtabbak, szocializációjuk könnyebb, más kutyákkal kevésbé agresszívak, ritkábban szöknek. Idősebb egyedek esetében végzett beavatkozással a már kialakult viselkedési zavarok sajnos csak mérsékelhetőek, de minden esetben javulnak.

Felnőtt kutyák

A kölyökkori alapimmunizálással kialakított védettség fenntartásához kutyánkat évente emlékeztető oltásban kell részesíteni, így az oltásban szereplő betegségek ellen továbbra is megmarad a védettség. A kombinált oltással a kutyánk számára fontos, sokszor végzetes kimenetelű betegségek ellen védekezhetünk, mely ugyan nem kötelező (jogszabály nem rendelkezik), de a legalapvetőbb teendők egyike. A veszettség humán vonatkozása miatt a veszettség elleni oltást jogszabályban rögzített módon, 1 éven belül (365 nap), legkésőbb a korábbi oltás naptári fordulóján (hónap, nap!) kell beadatni.

Felnőtt kutyák esetében tehát a betegségek megelőzéséhez alapvető feladataink: évente ismétlő veszettség és kombinált oltás, negyedévente féreghajtás, nyáron havonta féreghajtás kombinált készítménnyel (ld. Szív- és bőrférgesség), ill. havonta rácseppentő oldat kullancsok ellen, 3 havonta rágótabletta (ÚJ) vagy évente 2 nyakörv!

A kölyökkorban bevezetett, és remélhetőleg bevált tápnak a felnőtt kutyáknak való változatára kell áttérni, kistestűeknél 12-14 hónapos korban, nagytestűeknél 16-18 hónapos kor között. Lényeges, hogy a tápváltás átmenettel történjen, ne egyik napról a másikra. Ajánlatos azonos minőségű táppal folytatni, de ha váltani szeretne, érdeklődjön előzetesen rendelőnkben!
Táplálék kiegészítőkre még optimális táplálás mellett is szükség lehet, pl. vedlési időszakban szőr-, bőrregeneráló vitaminkészítményekre és szőroldó pasztákra, évszakok váltásakor immunerősítésre stb.

Nagytestű és túlsúlyos egyedek esetében fontos az ízületek védelme, a megfelelő porcépítő program  segítségével megelőzhetőek, ill. mérsékelhetőek az időskori ízületi bántalmak. Kérje kedvencére szabott izületvédő program összeállítását rendelőnkben!
A kutyák általában szeretnek autóban utazni. Ha kölyökkorától szoktatják az autózáshoz, akkor az első pár alkalmat leszámítva már nem szoktak hányni, többször kell pozitív élményhez kapcsolni (ne csak orvoshoz vigyük autóval), így valószínűleg felnőttként nem lesz gond vele. Ha kutyájának mégis nagy stresszel járó, kellemetlen élményt jelent az utazás, akkor több készítmény is rendelkezésünkre áll, az utazási betegség kezelhető!

Utazás előtt feltétlenül tájékozódjon időben a célország által támasztott feltételekről! (egyedi megjelölés, útlevél, oltások, vérvizsgálat, parazita ellenes kezelés, karantén stb.) Aktuális információt a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján az országonkénti sajátságoknál talál (görgesse le az oldalt)!

Csatlakozzon prevenciós programunkhoz és kérjen részletes tájékoztatást a betegséggel kapcsolatban!

Szív és Bőrférgesség (Dirofilariosis)
Sajnos a Velencei-tó partján és annak vonzáskörzetében élő állatoknak és embereknek egy újabb komoly problémával kell szembesülniük, a szúnyogok által terjesztett Szív-, ill. Bőrféreggel (Dirofilaria immitis és repens). Ezen paraziták 2010-ig csak a déli országba utazókat veszélyeztették, de a behurcolt esetek miatt már nálunk is elterjedtek és a rendelőnkben 2012-ben indított szűrőprogram tömeges fertőzöttséget igazolt!

A szúnyogok terjesztik a férgek lárváit, de fertőzőképes állapotú lárvává csak 14 C felett képesek átalakulni, így szerencsére védekezni csak májustól-szeptemberig szükséges (időjárástól függően áprilisban és októberben is), havonta alkalmazott kombinált készítményekkel!

Idős állatok

Érdemes idősebb korban a fogak, íny állapotát rendszeresen ellenőriztetni és a képződött fogkövet szükség szerint eltávolíttatni (arra hajlamos fajtáknál, egyedeknél fiatalkortól kezdve akár félévente). Így megelőzhető az ínygyulladás, ínysorvadás és az ezzel járó kellemetlen szájszag, valamint a fogak elvesztésétől is megóvhatja kutyáját. Rendelőnkben az ultrahangos fogkő eltávolítást biztonságos bódítást alkalmazva, szükség szerint kedvencét ébresztve végezzük!  A fogkő képződés elleni harchoz pet shopunkban számtalan kiegészítőt talál (méret-, ízválaszték, játékok, rágcsák, stb.)! Kérje kedvence igényeire szabott ajánlásunkat!
A kisebb testű kutyák esetében 8 éves kortól, nagytestűeknél 6 éves kortól javasolt évente megelőző szűrővizsgálaton részt venni! Az alapos fizikális vizsgálatot vér-, vizeletvizsgálattal és ultrahangos vizsgálattal kiegészítve már korai stádiumban felismerhetőek bizonyos betegségek, így időben megkezdhető kezelésük, megelőzhető vagy lassítható kialakulásuk.

További információért és termék ajánlásért forduljon hozzánk bizalommal!