Vissza a kezdőlapra

Chip, útlevél

Amennyiben utazni szeretne kedvencével, akkor határátlépéshez állatútlevél szükséges.

A rendelőnkben ellenőrizzük, hogy az utazás feltételeinek megfelel-e az állat (úti célként szereplő ország és az út alatt érintett országok előírásait is teljesíteni kell), amennyiben nem, akkor pótoljuk a hiányosságokat és ezek után már csak papírmunka az útlevél kiállítása!

Az útlevelet rendelőnkben készítjük el, nem kell több napot várni rá!

Kérjük, hogy utazás előtt feltétlenül tájékozódjon időben a célország által támasztott feltételekről! (egyedi megjelölés, útlevél, oltások, vérvizsgálat, parazita ellenes kezelés, karantén stb.) Aktuális információt a NÉBIH honlapján talál!

https://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

A hatályos magyar, ill. EU-s jogszabályok értelmében fajtól, fajtától függetlenül bármely egyed megjelölhető a nyak bal oldalán a bőr alá ültetett mikrochip segítségével. Magyarországon évente több mint 10000 házi kedvenc tűnik el, a mikrochip és a központi nyilvántartásban hozzárendelt adatok segítségével az elveszett állatok könnyen azonosíthatók és tulajdonosuk gyorsan értesíthető.

A 41/2010. (II.26.) Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról értelmében 2010. 07.01. után „Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet.” Ennek értelmében minden tulajdonos változáskor (adásvétel, ajándékozás) az új kutyust kortól függetlenül kötelező egyedi, mikrochipes jelöléssel ellátni! 2013.01.01-től kezdődően a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók!

A Korm. rendelet 17/B. §-a a következő (10)–(12) bekezdésekkel egészül ki:

  • (10) Négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható.
  • (11) A (10) bekezdésekben foglaltak betartását a jegyző és a kerületi hivatal ellenőrzi.
  • (12) A négy hónaposnál idősebb transzponderrel nem jelölt ebről a jegyző és az állatorvos köteles jelentést tenni a kerületi hivatal felé.
  • 17/B. § (1) A magán állatorvos az eb vizsgálata, kezelése előtt köteles ellenőrizni, hogy az állat transzponderrel jelölt-e.
  • (4) A transzponderrel megjelölt, az adatbázisban nem szereplő eb adatait az állat tartója köteles 2012. december 31-ig az állatorvossal az adatbázisban regisztráltatni.
  • (7) A transzponderrel megjelölt eb tulajdonosának, tartási helyének megváltozása, vagy az állat elpusztulása esetén az eb tartója az adatváltozást 8 napon belül köteles a magán állatorvossal az adatbázisban regisztráltatni.

Ennek értelmében jövő évtől már csak microchippel megjelölt eb oltható veszettség ellen vakcinával, amit az oltás előtt az állatorvos köteles ellenőrizni!

A mikrochip beültetését csak az arra felhatalmazott állatorvos végezheti el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza, lépésről lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielőtt a mikrochipet behelyeznék a helyére. 2013. január 1-től a mikrochip beültetésért legfeljebb 3500 Ft kérhető el, amely összeg magában foglalja a mikrochip árát, a behelyezés költségét és az állami adatbázisba történő regisztráció díját, nem tartalmazza azonban az előírt vizsgálati díjat! Emiatt a megjelölés teljes díja esetenként változó lehet, tájékozódjon előzetesen rendelőnkben!