Vissza a kezdőlapra

Hasznos tudnivalók – Macska

Kölyökkori problémák, első lépések

kolyokmacskaKiválasztott cicánkat legkorábban 8 hetes korban, választás után hozhatjuk el anyja mellől, ahol ideális esetben 2, 4 és 6 hetes korban elvégezték a kölyök féregtelenítését, ill. bolhaírtását. Amennyiben nem ilyen rendezett körülmények közül származik kedvencünk vagy nem ismerjük az előéletét (befogadott, kóbor állatok) és az új gazdi viszi először állatorvoshoz, ezeket a teendőket kell pótolni az oltássorozathoz igazítva.

Ha sokat vakarózik, az általában külső parazitákra utal, a kölyök bundája gyakran tele van bolhával, ill. bolhaürülékkel, petével. Súlyosabb fertőzöttség esetén nem elég a bolhák elpusztítása, szükséges a kölyök fürdetése is, hogy a szőrzetét megtisztítsuk. A fürdetéshez speciális bolha ellenes vegyszeres fürdetést és a bőr védekező rendszerét megóvó sampon kombinációját javasoljuk. Enyhébb fertőzöttség esetén elegendő lehet rácseppentő oldattal a bolhák elpusztítása, majd bolhafésűvel a szőrzet alapos tisztítása is.

A bolhákon kívül gyakran találkozunk fülatkássággal is. A hallójáratban sötét, száraz, kávézacc szerű váladék található, a fül nagyon viszket, ezért az állat gyakran vakarja, emiatt sokszor sebes a fültő bőre. Ez az atka ásóatka, vagyis a bőr alsó rétegeibe leásva magát vérrel táplálkozik, fekélyes, fájdalmas hallójárat gyulladást fenntartva. A fertőzés nagyon ragályos, könnyen terjed cicáról-cicára, ezért az új jövevény kezelését minél hamarabb meg kell kezdeni! A paraziták ellen általunk javasolt készítményeket megtalálja pet shopunkban, kérdezzen bátran!

Gyakran találunk elárvult kiscicákat, akiket anyjuk valamiért nem gondozott. Az ilyen apróságok szeme gyakran összetapad és begyullad, a váladék nem tud távozni. Sajnos gyakran a szaruhártya is károsodik, kifekélyesedik. Ilyen esetben legfontosabb a szemrés kinyitása, melegvizes vattával feláztatva a beszáradt váladékot a szemhéjakat szét kell húzni, így a szem tud tisztulni és szemcseppel kezelhető. Fontos, hogy előzetes szemvizsgálat nélkül ne alkalmazzunk gyulladás csökkentőt is tartalmazó szemcseppet, mert helyrehozhatatlan károkat okozhatunk! Kérjen tanácsot!

Egységes oltási program nem létezik, az ajánlott oltási programot minden macska számára egyedileg kell megtervezni, életmódot, környezetét és egyéb kockázati tényezőket mérlegelve! Ebben nyújtunk Önnek segítséget!

Általános szempontok:

Minden macska (kijáró és bentlakó) számára ajánlott védőoltás azon vírusos betegségek ellen szól, melyek kórokozói igen ellenállóak, így ruhával, cipővel bárki bejuttathatja az állat élőhelyére, nem szükséges a fertőzés átadásához direkt érintkezés beteg állattal. Ide soroljuk a macskák fertőző gyomor- és bélgyulladásának (Parvovirus), macskanáthájának (Calicivirus), és fertőző orr- és légcsőgyulladásának (Herpesvirus) kórokozóit. Szerencsére e betegségek megelőzhetőek választás után adott kombinált oltással, melyet 3-4 hetes időközzel ismételve kialakítható a védettség és évente egyszeri emlékeztető oltással fenn is tartható!

Veszélyeztetettség alapján ajánlott egyéb védőoltások közé tartozik a macska leukémia (leucosis – FeLV, Retrovirus), veszettség (rabies, Rhabdovirus) vírusa, valamint a bőrgombásság (dermatophitosis, dermatomycosis) és a fertőző kötőhártya gyulladás (Chlamydophila felis) kórokozója elleni védőoltások.

Kijáró (erkély is!) macskák esetében mindenkor ajánlott a macska leukémia (leucosis) elleni védőoltás! Sajnos ez a betegség nem gyógyítható és a területen élő populáció nagymértékben fertőzött.  Az ismeretlen előéletű egyedeket javasolt a betegségre szűrni és az eredménytől függően vakcinázni! Új fejlesztésű vakcinának köszönhetően 3 éves védettség érhető el!

Cicák esetében is rendkívül fontos a rendszeres féregtelenítés, kölyök korban az oltásokhoz kapcsolódóan adott féregtelenítővel mentességet érhetünk el. Az újrafertőződés megelőzésére javasolt negyedévente ismételni a kezelést széles spektrumú féreghajtó készítménnyel!(1 tabl/4kg).

Összefoglalva:

Kijáró macskák esetében

 • 7-9hetes        Fertőző betegségek elleni kombinált oltás +(leukózis vírusteszt)
 • 10-12hetes   Leukózis elleni oltás (kedvező leukózis teszt esetén)
 • 13-15 hetes  Kombinált oltás ismétlése
 • 16-18 hetes  Leukózis elleni oltás ismétlése
 • 19-21 hetes Veszettség elleni oltás
 • Évente Kombinált + veszettség elleni oltás illetve 3 évente Leukózis oltás

Lakásban tartott egyedek

 • 7-9 hetes       Fertőző betegségek elleni kombinált oltás + (leukózis vírusteszt)
 • 10-12 hetes Leucosis elleni oltás
 • 14-16 hetes Kombinált és Leucosis elleni ismétlő oltás
 • Évente Kombinált és 3 évente leucosis elleni oltás

Felnőtt nőstény macska

felnott-cicaA macskák esetében tavasztól őszig több ivarzási ciklus követi egymást, amennyiben nem vemhesülnek, akkor pár héten belül újra tapasztalhatjuk a jellegzetes ivarzási tüneteket, az állat dörgölőzik, farát púposítja, rekedten nyávog. A vemhesség a cicák esetében is átlag 63 napig tart, ellés után pedig, gyakran még a szoptatás alatt újra ciklusba lendülnek, így egy évben több alom is születhetik egy anyától. A kiscicákat általában 4-6 hetes korban választja anyjuk, 3,5-4 hetes cicákat már elkezdhetünk átszoktatni a szilárd táplálékra. Kezdetben tejjel beáztatva, majd önmagában is kaphatnak kölyök tápot, konzerveket.

Amennyiben nem szeretnénk kölyköket, tabletta formájában lehetőség van fogamzás gátlásra, amíg heti rendszerességgel kapja cicánk a gyógyszert nem fog ciklusba lendülni, de amint elhagyjuk a tabletták adását, jelentkezik az ivarzás. Végleges megoldásként mindenképpen a cicák ivartalanítása javasolt, lehetőleg még az ivarérés előtt, 4-6 hónapos korban.

Felnőtt kandúr macska

Az ivarérett kandúrok esetében jellegzetes viselkedés a jelölés, a területük bizonyos pontjait megjelölik a rájuk jellemző szaganyagokat tartalmazó vizelettel, ami rendkívül kellemetlen még a kertben tartott egyedeknél is. Gyakran nagy területeket járnak be, sok verekedésből, balesetből eredő sérüléssel jönnek haza és fertőző betegségeket is gyakrabban kapják el. A harapott, karmolt sebek macskáknál mindig elgennyesednek, leggyakrabban a fültövet, farok tövet, lábvégeket éri sérülés, tályog keletkezik vagy a bőr alatti kötőszövet gennyes gyulladása alakul ki. Ezek az elváltozások antibiotikum adása mellett, a terület feltárásával, kitisztításával szépen gyógyulnak, de összességében jelentősen megrövidítik kedvencünk várható életkorát.

A macskáknál több olyan gyógyíthatatlan betegség létezik, melyet főleg a gazdátlan állatok tartanak fenn, vérrel-nyállal terjednek, így verekedéskor cicánk ezeknek is ki van téve.

Miért érdemes ivartalanítani cicánkat?

 • nem lesz több “meglepetés”, váratlan babaáldás

Táplálás

cica-eledel

A macskák húsevő állatok, egész szervezetük (máj, vese) állati fehérje felvételéhez és feldolgozásához alkalmazkodott. Ebből eredően a nem megfelelő táplálás miatt számos „szocializációs” problémával küzdenek, gyakran már fiatal életkorban. A szájüregi problémáktól kezdve a súlyos vesebetegségig sok panasz megelőzhető lenne megfelelő táp választásával.  A gazdi számos „teljes értékű” macskatápot talál a polcokon, lát a reklámokban, de sajnos csak kevés alkalmas valóban macskája számára! A minőségi tápok adalékanyag mentesek és ezt a külső csomagoláson egyértelműen feltűntetik!

Pet shopunkban alapvetően Happy cat, Royal canin, Iams tápokkal találkozhat.