Vissza a kezdőlapra

A kullancs „szezon”

A kullancs „szezon” Magyarországon sajnos egész évben tart! Való igaz, hogy ezek a paraziták 5-25 C° között a legaktívabbak, de nyáron és télen is számolni kell vérszívásukkal!

A kullancs terjesztette betegségek rendkívül súlyos kimenetelűek, sokszor végzetesek!

A vérszívás helyén jelentkező seb nem jelenti azt, hogy a kullancs által hordozott fertőzést átadta kedvencünknek, ez általában a táplálkozás végén történik (24-48h). A táplálkozásához szükséges anyagok bejuttatása után mindig kialakul helyi szövetreakció, ezt láthatja a gazdi piros, vérző foltként, később pedig nehezen múló göb formájában. A forgalomban kapható kullancs ellenes készítmények többsége már nem rendelkezik távoltartó hatással, vagyis a vérszívást magát nem tudják meggátolni, találhatunk kullancsot a bundában, de az a fertőzés átadása előtt elpusztul és kiesik, így megbetegedést nem tapasztalunk!

Amennyiben Ön egy kullancs eltávolítására vállalkozik, akkor azt a potroh megnyomása nélkül, az állat nyakánál csipesszel megfogva, kissé megemelve tegye és várjon amíg a kullancs a bőrt elengedi (kb. 10mp). „Nem menetes állat”, ne tekergessük, ne nyomkodjuk, ne kenjük be semmivel!

Fontos tehát, hogy egész évben használjunk hatékony kullancs ellenes készítményt (Ajánlásért forduljon hozzánk bizalommal!) és kedvencünkben talált parazitát szakszerűen távolítsuk el!